Friday, September 25, 2009

Teema 3: lühiessee

Nonii. Tuleb tunnistada, et olen siiani nautinud kirjandite kirjutamist rohkem kui esseede kirjutamist ning veendusin oma valiku õigsuses. Punnitasin mis ma punnitasin, aga valmis see kullatükk sai!

IT roll erivajadusega inimesele

Enamik tänapäeva inimesi ei kujuta oma elu enam ettegi ilma infotehnoloogiata. Pea kõigil on kodus olemas arvutid ja internet, läbi mille saame tehtud suure osa oma igapäevatoimingutest. Me käime internetipangas, loeme uudiseid, me isegi suhtleme oma lähedastega interneti vahendusel. Kuid palju on neid, kelle jaoks ei ole kõikide nende võimaluste nautime sama kerge kui enamikule meist.

Olles külmetushaigusega kolmandat päeva kodus tunneme igavust, soovi midagi teha või tööle naaseda ja kellegagi suhelda. Kuid palju on ju neid inimesi, kel oma puude tõttu on kodust väljumine ja tööl käimine raskendatud terve elu vältel. Siin aga tulebki appi infotehnoloogia. Puuetega inimeste elukvaliteet ja võimalused on tänu elektroonikale praegu tunduvalt paremad, kui need olid paarkümmend või kümmegi aastat tagasi. Kuigi elektroonikud väidavad, et see on alles algus, on juba loodud palju erinevaid abivahendeid lihtsustamaks puuetega inimeste elu. (http://vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=11&cid=253&cgid=). Sõltuvalt konkreetsest puudest on abinõude skaala väga lai - alates lihtsast käetoest ja lõpetades ülikeeruka, silmade liikumise abil juhitava arvutissüsteemiga. Üldiselt on liikumispuudega inimeste juurdepääs arvutitasandil ehk rohkem riistvara- kui tarkvaraprobleem, kuid paljud riistvaralised abinõud eeldavad ka erilise tarkvara kasutamist (http://www.kakupesa.net/kakk/PIIT/r2.html#Esimene). Selliste abivahendite olemasolu aga loob liikumispuudega inimestele palju paremad väljavaated tööturul. Kui enne vajas liikumispuudega inimene abilist, kes toetaks ja abistaks teda tööle minekul ja tulekul, siis nüüd on loodud võimalus kodus töötada. Iseseisvalt töötades aga tunneb inimene end vajalikuna ja seetõttu kasvab tema enesehinnang ning elukvaliteet. Minu meelest on just töötamise võimalus see, mida peaks püüdma luau igale erivjadusega inimesele,kuna tänu sellele saavad nad endvajalikuna tunda.

Nägemispuudel on kaks alaliiki: vaegnägija ja pime. Nägemispuue võib olla tingitud mitmetest eri põhjustest. (http://www.kakupesa.net/kakk/PIIT/r2.html#Esimene). Tänapäeval ei ole nägemispuue enam õppimise puhul takistuseks. Paljud nägemispuudega noored siirduvad peale keskkooli lõpetamist ka edasiõppima kõrgkooli. Igaüks neist kasutab erinevaid õppimismeetodeid, kes lindistab õpetaja/õppejõu poolt antud tundi või loengut diktofonile aine paremaks omandamiseks, kes palub hiljem sõbral või tuttaval õpetaja/õppejõu poolt antud materjali kordamiseks ette lugeda. Tõsi on see, et nende õppimine on muidugi raskem, kui nn tavaõppijal kuid siiski igati toetatud. Arvutiga töötamine annaks nägemispuudega inimestele palju juurde, see avardaks nende suhtlusvõimlusi. Just seetõttu on tore, et välja on mõeldud väegnägijatele ja pimedatele mõeldud abisedmed. Vaegnägija jaoks on väga oluline ekraanipildi disain - hiirekursorit tuleb suurendada, ekraanile tekkivad menüüd ja veateated peaksid alati ilmuma kindlaksmääratud kohtadesse (eluliselt tähtis kitsa nägemisväljaga inimeste jaoks).. Pimedatele arvutikasutajatele on loodud ekraanilugemisseadmed, mis muudavad ekraanipildi kõneks. (http://www.kakupesa.net/kakk/PIIT/r2.html#Esimene).

Rõõm on tõdeda, et viiakse läbimitmeid erinevaid projekte, mis aitavad erivajadustega inimesed infotehnoloogiale lähemale. Üks nendest on projekt nimega “Uus algus”, mille raames tehakse korda inimeste annetatud arvutid ja jagatakse need vajajatele, kelle alla kuuluvad suurpered, eakad ning ka erivajadusega inimesed. (http://www.microsoft.com/eesti/press/2009/0424.mspx). Selle projekti raames annetavad arvuteid ka firmad, mis on nende töö jaoks juba vanad, kuid tavainimese vajadusi rahuldavad suurepäraselt (http://vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=62&cid=398&cgid=).

Aasta aastalt on hakatud erivajadusega inimesi järjest enam väärtustama ning neid ühiskonna täisväärtuslikeks liikmeteks pidama. Seda on näha ka sellest, kui palju püütakse neid aidata, nii infotehnoloogia vallas kui ka mujal. Aina enam ja enam ehitatakse kaldteid koolidesse, raviasutustesse ja mujale. Muud teenused on otseloomulikult ka, väga olulised, kuid minu arvates on infotehnoloogia erivajadusega inimese jaoks oluline eelkõige seetõttu, et see annab inimesele võimalusele kodus üksi arvuti ees siiski koos teistega olla ja oma mõttekaaslastega suhelda. Inimene on “ karjaloom “ja loodud suhtlema.

Kasutatud allikad:

1 comment:

  1. Tubli! Väga tore essee! Oli huvitav lugeda ja viited just õiges kohas!

    ReplyDelete