Saturday, October 10, 2009

Teema 6: Vabalt valitud suhtlusportaali iseloomustus

Otsustasin, et teen selle töö portaali rate.ee kohta. Otsus oli kerge tulema ja seda seepärast, et põhjused, miks portaal nii palju meedaitähelepanu saanud on, on siiani jäänud mul oma silmaga üle vaatamata. Nüüd siis avanes selleks võimalus.

Rate.ee on Eesti päritolu portaal. Portaal avati 1.mail 2002 a. ning selle loojaks on Indrek Korobeinik. Portaali edu oli meeltu ning juba nelja aasta pärast avamist ostis EMT (Eesti Mobiiltelefon) pea 40 miljoni Eesti krooni eest omale 51% suuruse osaluse selles. (Wikipedia) Seisuga 09.10.09 on rate. ee portaalis registreerunud pea 380 000 inimest, lisaks neile veel 30 000 registreerumata kasutajat. Vanusegruppe võrreldes selgub, et 120% Eesti 10-16 aastastest noortest omavad reidis kontot . Kokkuvõtlikult võib öelda, et ligi kolmandik Eesti rahvast külastab seda portaali regulaarselt. (rate.ee)

Rate.ee portaali on meedias kajastatud palju, ning enamasti negatiivselt. Sisestades Eesti Päevalehe kodulehe otsingusse sõnaühendi „rate.ee” saame tulemuseks mitmeid artikleid alaealiste poolt läbi viidud pettuste, ära kasutamiste, ahistamiste ja jubeda kõnepruugi kohta portaalis. Arusaadavatel põhjustel, ei ole lapsevanemad just õnnelikud saades teada, et ka nende võsukesed portaalis kasutajakontot omavad. ( Eesti Päevaleht)

Rate.ee põhiidee põhineb sellel, et kasutajad lisavad sinna oma pilte, mida teised kasutajad kommenteerivad ning hindavad. Lisaks on võimalik saata kirju, valida inimesi oma sõbralisti (ning ka iseloomustada neid), pidada päevikut ning koostada oma fotoalbumit. Seda kõike siiski registreerunud kasutajate puhul. Registreerumata kasutajale, mida olen ka mina, jääb piltide, kommentaaride ja iseloomustuste vaatamise rõõm, ise ta midagi lisada ei saa.

Tuleb tunnistada, et hetkel kui avasin portaali ning märkasin esilehel just 10 punkti saanud poolpalja neiu pilti, mõistsin ka lapsevanemate muret. Lähemal uurimisel tabasin ka seose- mida paljastavam või väljakutsuvamas poosis pilt, seda enam positiivseid kommentaare. Oma õuduseks tabasin veel mõned 11- 14 aastase lapsed kuulutamas, kuidas just lahku mindi või naist otsitakse.

Kommentaare ja iseloomustusi lugedes tundus mulle, et solvavaid või mõnitavaid väljaütlemisi oli võrdlemisi vähe. Tagaside oli küll positiivne, kuid teps mitte selles mõttes mida täiskasvanu ootaks. Seksikus paistis olema nii inimese kui pildi iseloomustamise juures määrava tähtsusega. Samuti olid kirjutised säärases keeles, et iga eesti keele õpetaja vangutaks vaid nukralt pead.

Minu meelest on nukker vaadata kuidas noored suhtuvad oma eakaaslastesse kui himuraid poose sissevõtvatesse kehadesse, mitte kui reaalsetesse inimestesse. Vaadates kasutajate keskmist vanust, on ilmselge, et see, mis rate.ee portaalis toimub on kõike muud kui eakohane käitumine.



Iseloomustuse kirjutamiseks kasutasin järgmisi allikaid:


2 comments:

  1. Üldjoontes jään teie ülevaatega rahule, kuid taas häirib viitamine.
    Esiteks esimene lõik, lugejale hakkab silma 120% ja kohe tekib küsimus, mida see tähendab? Matemaatikas on ju tervik 100%. Aga teil on õigus, see on statistika. Nimetatud rate.ee viite taha sulgudes oleksite pidanud lisama sama lingi, mis on ka postituse all. Näiteks alguses tundus teie kirjutis väga kahtlane, ei äratanud usaldust. Seejärel viitate ajalehele, taas tahtsin viidatud artikliga tutvuda kohe peale väidet, kus on kirjas, et vanemad pole antud suhtluskeskkonnaga rahul. Kahjuks link täpsele artiklile puudub!
    Veelkord rõhutan niimoodi ei tohi üldistada, kui lugejal pole võimalik väiteid üle vaadata, mis on viidatud! Ärge kartke viitamist, linkige otse antud lehele, millele te toetute!

    ReplyDelete
  2. Tänan Teid tagasised eest, kuid siinkohal seletaksin lahti ka need põhjused, miks Teie poolt mainitud asjad on nii, nagu nad on. Kuna viitamise teema on jäänud mul siiani lahtiseks, kuna kuskilt pole tulnud konkreetset ja selget infot, palusin abi Ene Variku käest. Tema ütles, et teksti sisese viitena linke kasutada ei tohiks, ning soovitas mul viidata nii, nagu töös näha on.

    Päevalehe all ei peagi olema mingit kindlat artiklit, kuna ma ju ei maininud ühte kindlat juhtumit. Link viib Eesti Päevalehe otsingumootorisse, kust lugeja saab vaadata kõiki rate.ee teemalisi artikleid, millest enamik on negatiivse alatooniga.

    ReplyDelete